• Facebook

Câștigători - 2020 

Locuințe colective în centrul istoric, Oradea

 

Arhitectură: Raluca Pușcaș, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Universitatea din Oradea 

Structură: Attila Szasz, Facultatea de Construcții, UTCN

Design Interior: Ioana Dascălu, Facultatea de Arhitectură de Interior, UAUIM București

Sala de asteptare penthouse (2).jpg
strada Mihail Kogalniceanu.jpg

La nivelul parterului se întalnesc cinci spații destinate publicului, cele trei case de scară cu ieșire în curtea interioară, gangul de acces în parcarea subterană și zona de depozitare a deșeurilor menajere. Partea principală a parterului este dedicată unei grădinițe cu program scurt, cu o suprafață de 838,90mp. Grădinița conține patru grupe a câte 15 copii, cărora li s-a oferit atât un spațiu interior cât și un spațiu exterior. Gabaritarea aduce pe lângă cele patru grupe, un cabinet medical cu izolator, care este prima încăpere vizitată la intrare, urmată de zonele de vestiare, fiecare în apropierea unui grup sanitar, un loc de așteptare special construit în apropierea intrării, zone de depozitare, o sală multifunctională și un spațiu dedicat personalului.

 

Spațiul interior se continuă în exterior printr-o terasă extensibilă care are rolul de a prelungi sala multifunctională din centrul grădiniței.Curtea interioară oferă un spațiu de joacă pentru copii și un amfiteatru de papuși, construit în jurul unui copac din parcarea subterană.Urmatoarea funcție de la parter este studio-ul de înregistrare, situat pe partea străzii Mihai Viteazul. Acesta conține două camere de control, fiecare cu camera ei de înregistrare, o sală spațioasă de așteptare și o ieșire în
curtea interioară unde sunt amenajate locuri de stat. În imediata apropiere se află și magazinul de instrumente muzicale cu o zonă mare de expunere, zona de depozitare, o sală unde se organizează ore de muzică și la accesul în curte.

 

Pe cealaltă parte, pe strada 1848 se află o librărie care cuprinde o zonă mare de expunere, o zonă de lectură și o zonă de divertisment unde se pot organiza evenimente specifice cu un număr redus de persoane. Iar cea de-al cincilea spatiu reprezinta un birou de dimensiune mica. Cu o suprafață de 248,38 mp, casele de scară sunt împărțite pe două laturi ale imobilului: una cu acces din strada Mihai Viteazul, care conține și liftul și celelalte două cu acces de pe strada 1848.În două cazuri există cate doua goluri de scară într-o singură casă de scară care au rolul de a face o separare a accesului la etajele superioare și de a pemite o compartimentare mult mai bună a acestora.