• Facebook

WINNER

2018

WINNER

2018

FINALIȘTI - The BIM Challenge 2018

In faza a doua a competitiei The BIM Challenge, editia 2018, au intrat trei proiecte de arhitectura. Trei echipe, aceeasi provocare: de a demonstra ca impreuna lucram mai bine decat separat, ca putem crea un proiect interdisciplinar complex, sa schimbam modul de proiectare, sa imbunatatim fluxul de lucru si sa ne potentam reciproc.

 

Am vrut sa demonstram ca BIM inseamna eficienta, rapiditate, control asupra propriului proiect, unde creativitatea este sustinuta de cea mai moderna tehnologie de proiectare. La finalul competitiei am tras linie si am analizat rezultatele. Suntem mandri de ce am reusit impreuna, sa aducem laolalta arhitecti si ingineri care si-au negociat solutiile cu colegii lor, au rezolvat problemele tehnice aparute si au predat trei proiecte complexe. Mai jos, finalistii The BIM Challenge 2018.  ​

Proiectul sprijina pe potentialul de reper al sitului in cadrul zonei, mizand volumetric pe o solutie cu un corp monobloc de tip turn situat in axul de perspectiva si o bara functionala de un regim de inaltime mai jos, care se aliniaza din punct de vedere urbanistic tesutului existent in zona. Se urmareste astfel tendinta de dezvoltare descendenta a zonei, dinspre cortina de elemente masive la nivelul parcului Consiliului Europei catre constructiile ascunse de acestea, limitrofe. Constructia propusa se constituie din 2 corpuri adiacente unite prin un spatiu de legatura vitrat, ce actioneaza ca si o curte de lumina in cadrul solutiei. Functiunile interioare sunt gandite astfel incat cele 2 corpuri sa functioneze atat in regim comun, prin deservirea unor functiuni de interes general, dar si individual, fiecare dispunand de dotarile si utilitatile tehnice pentru buna desfasurare a activitatii.
 

Astfel, in corpul situat catre intersectia celor 3 artere principale, cu un regim de inaltime de S+P+10 etaje, semnalul constructiei, se regasesc functiuni educationale, prin existenta a numeroase ateliere si spatii destinate creatiei colective (spatii pentru workshopuri, studio-uri de repetitii, sali pentru filmat, sali de dans etc). Pentru a justifica o utilizare economica a constructiei, ultimele 2 niveluri au fost amenajate ca si spatii de birouri in regim de inchiriere, avand circulatiile interioare separate de zona salilor de curs. Cladirea mizeaza pe o transparenta in relatia deopotriva cu artistul dar si cu utilizatorul de rand, astfel incat spatiul de la nivelul parterului este liber pentru circulatie, in regim open-space, avand ca functiune principala cea de spatiu expositional pentru activitatile si lucrarile realizate in cadrul atelierelor.

 

Corpul salii se contureaza intr-un monobloc masiv, cu un regim de inaltime de S+P+ 2 etaje, ce se aliniaza legislatiei impuse de vecinii dinspre Vest. Sala polivalenta cu o capacitate de 240 de locuri iese in evidenta peste masivul functional, pentru a oferi o inaltime interioara suficient de mare pentru realizarea de scenografii si spectacole complexe. Ea ofera posibilitatea discenerii functionale spatiilor interioare la nivelul fatadei.

Transparenta tratarii este pastrata la nivelul spatiului de la parter si a zonei de lounge/foyer a salii polivalente. Spatiile tehnice adiacente functiunii culturale sunt dispuse de jur-imprejurul salii polivalente, perimetral si vor deservi utilizatorii in regim selectiv.

Zona de legatura intre cele 2 volume se constituie intr-o curte de lumina generoasa, destinata utilizarii libere de catre artistii cladirii atat ca si spatiu expozitional cat si ca scena interioara pentru reprezentatii stradale. Este un spatiu complet vitrat, deschis catre public si exterior.

Conceptul obiectului de ahitectura a inceput de la un joc volumetric pe un teren cu diferente de nivel care sa il puna in valoare obtinand in cele din urma o imagine buna si o rezolvare a eficienta a constructiei. Casa are doua etaje plus un subsol, accesul se face prin etajul 1 iar parterul este in nivelul inferior intrat in mal, toat camerele sunt cu vedere spre mare obtinand pentru fiecare camera o perspectiva catre apa; casa mai detine un ponton, o piscina, teren de tenis si locuri de parcare. De asemenea finisajele au o paleta de culori cat mai comuna, puse in valoare de fatada metalica aflata pe volumul mijlociu care intareste imaginea de ansamblu si da o nota de modernitate.

 

Instalatia de fata este gandita astfel incat sa asigureun grad ridicat al confortului utilizatorilor piscinei. Acest lucru s-a obtinut prin proiectarea unei instalatii sanitare, care asigura atat temperatura optima a apei, precum si filtrarea acesteia. Filtrarea se face cu ajutorul a doua filtre: unul simplu si unul cu nisip. Incalzirea apei este facuta in mod direct prin intermediul unui schimbator de caldura racordat la un boiler electric. Circulatia fluidului in sistem este asigurata de o pompa electrica cu turatie variabila, fiind dirijata de tabloul de automatizare in functie de temperatura apei din piscina si de preseturile stabilite. Iluminarea a fost facuta prin asezarea in mod strategic a corpurilor de iluminat de clasa Ip68, asigurandu-se astfel o rezistenta sporita, o buna functionaresi o durata lunga de viata.

S-a modelat structura în cauză, considerându-se efectele cele mai defavorabile, precum seismul. Având în vedere configuraţia, dimensiunile impuse de arhitectură și calitatea materialelor, probleme principale apar la partea de infrastructură. Clădirea va fi realizată pe un grup de piloţi. Aceștia vor avea rolul de a prelua încărcările clădirii și de a le transmite terenului dar și de a menţine stabilitatea pământului din amonte.

Scoala Waldorf reprezinta un sistem educational alternativ, care a fost fondat in 1918 in Stuttgart de catre Rudolf Steiner si este foarte raspandit in Europa Centrala, America de Nord si de Sud si Australia. In prezent in Romania, acest sistem educational nu este prezent decat in cateva localitati la scara mica, nefiind cunoscut si practicat ca in cazul Europei Centrale. Proiectul ofera o viziune asupra unei posibile interventii urbane pe acest sit, care are la baza informatiile necesare realizarii corecte unei solutii din punct de vedere functional si spatial. 

 

Scopul propunerii programului de arhitectura de invatamant privat

 

- lipsa scolilor in zona rezidentiala pe o raza de cel putin 800 metri (cu exceptia unei scoli cu clasele I-VIII, dar care nu suporta capacitatea copiilor aflati in zona studiata);

- oferirea unei alternative de educatie a elevilor;
- lipsa scolilor private cu sistem educationala "waldorf" atat la nivel de oras cat si la nivel de tara prin slaba promovare a sistemului
educational aflat in studiu;

- regenerarea in viitorul apropiat a unei zone construite protejate vechi prin investitia a unor noi facilitati ce poate accelera prosperitatea (scopul dezvoltarii unei noi directii de dezvoltare si promovare a zonei actuale);
- realizarea legaturilor puternice intre vechi si nou, integrarea noului in vechi in scopul de a creste valoarea zonei construite protejate, odata prin eliminarea parazitilor ce devalorizeaza zona si realizarea unor noi constructii integrate corect in specificul zonei din punct de vedere volumetric, cat si prin restaurarea cladirilor cu valoare arhitecturala si istorica);

Capacitate scoala: 160 elevi

Capacitate clasa: 20 elevi

Programul educational: "WALDORF"

Repartizarea claselor astfel:

a. Clasele I-IV parter

b. Clasele V-VIII etaj.

Propunerea consta in realizarea unei scoli, o alternativa la invatamantul formal bazat majoritatea pe metode practice si mai putin pe cele teoretice, care respecta conditiile stabilite de sistem si poate asigura o buna desfasurare a activitatilor specifice scolii Waldorf.

ALLBIM NET

Reg. no. J40/19733/1992

Bucharest, Romania

The BIM Challenge

competition@allbim.net

© 2020 ALLBIM NET

  • White Facebook Icon
  • YouTube - White Circle