romanian icon
Premii EN.jpg

WINNER

2018

WINNER

2018

FINALISTS - The BIM Challenge 2018

 

Three architecture projects entered the second phase of The BIM Challenge competition, the 2018 edition. Three projects, one challenge: to prove that together we are better than on our own and that by helping each other we can create a complex interdisciplinary project. We wanted to show that the design process can be changed and the workflow improved.

 

BIM is all about efficiency, working smarter, not longer, it's about having control over your project, while the creativity is sustained by the most advanced design technology. At the end of the competition, we put our mouse down and took a look at what we managed to achieve. We are proud to say that the architects and the engineers we brought together negotiated their solutions inside of each team, solved all the technical problems and turned in three complex projects. Scroll down to see this year's finalists.  

Art center.jpg

The project supports the landmark potential of the site within the area, presenting itself as a monoblock type tower located in the perspective axis and a functional bar of a lower height regime that aligns, at an urban level, with the rest of the buildings in the area. This follows the development trend of the area, starting with the curtain of massive elements at the level of the Council of Europe's park and ending with the concealed neighboring constructions. The proposed building consists of two adjacent bodies joined by a glazed connection space, which acts as a courtyard of light within the solution. The two buildings are designed so that they can function together, by serving functions of general interest, but also individually, each having the technical endowments and utilities for the proper development of the activity.

Thus, in the building located at the intersection of the 3 main arteries, with a height regime of B + G + 10 floors, one can find the educational area, encompassing numerous workshops and spaces for collective creation (rehearsals, movie theaters, dance halls, etc.). To justify the economical use of the building, the last 2 levels are designed as office space for rent, with the inner circulation separated from the educational area. The building counts on transparency in the relationship with both the artist and the ordinary user, thus the open space at the ground floor level functions as an exhibition for the activities and the works performed within the workshops.

The body of the main hall is shaped like a massive monobloc, with a height of G + P + 2 floors. The polyvalent hall with a capacity of 240 seats stands out over the functional mass to provide enough height for performing stage scenes and complex shows.

Transparency is maintained at the level of the ground floor and the lounge/foyer area of the polyvalent hall. The technical spaces adjacent to the cultural function are arranged around the polyvalent room and will serve the users selectively.

 

The connection area between the two volumes is an inner courtyard, intended for free use by building artists both as an exhibition space and as an indoor scene for street performances. It is a fully glazed space, open to the public and the outside.

Casa pe mal.jpg

The concept of the architectural design began from a volumetric game on a terrain with level differences that enhance its value, eventually obtaining a good composition and an efficient solution for the construction. The house has two floors plus a basement, the access is through the top floor and the ground floor is in the lower level entering the shore, all the rooms are overlooking the sea, giving each room a perspective to the water; the house also has a pontoon, swimming pool, tennis court, and parking spaces. Also, the finishes have a palette of colors as common as the metallic facade on the middle volume that strengthens the overall image and gives it a note of modernity.

 

The facility is designed to ensure a high level of comfort for the pool users. This has been achieved by designing a sanitary installation that ensures both optimal water temperature and filtration. Filtering is done with two filters: a simple filter and a sand filter. Water heating is done directly via a heat exchanger connected to an electric boiler. Circulation of the fluid in the system is ensured by a variable speed electric pump, being directed by the automation panel according to the pool water temperature and the presets. Lighting has been realized by strategically setting IP68 luminaires to provide enhanced durability, good functioning and long life.

The structure in question has been modeled considering the most unfavorable effects, such as earthquake. Given the configuration, the dimensions imposed by architecture and the quality of the materials, the main issues appeared to be on the infrastructure side. The building will be built on a group of pylons. They will take over the building loads and transmit them to the ground, but also maintain the stability of the terrain from upstream.

 

 

 

 

Scoala Waldorf.jpg

The Waldorf School is an alternative educational system that was founded in 1918 in Stuttgart by Rudolf Steiner and is very widespread in Central Europe, North and South America and Australia. Currently in Romania, this educational system is present only in a few small cities, not being known and practiced as largely as in Central Europe. The project provides a vision of a possible urban intervention on the site, which is based on the information needed to make the right solution in terms of functionality and space. The purpose of this private education architecture program refers to:

 

- the lack of schools in this residential area on a radius of at least 800 meters (except for one school with I to VIII grades, which is severely under-dimensioned for the number of pupils in the area);

- providing an alternative to pupils' education;

- the lack of private schools with the Waldorf educational system both at city and country level, mainly because of the poor promotion of this type of education; 
- the regeneration in the near future of an old protected built area in by investing in new facilities that can accelerate the prosperity of the area (the purpose of the development is to attract more people to the area and to make it more appealing at the city level);
- creating strong links between the new and the existent in order to increase the value of the historical protected area, on one hand by eliminating the parasite constructions that diminish the value of the rest of the property and on the second hand by demanding architectural quality both for the new buildings and from the restoration works of the old ones. 

Scoala Waldorf 2.jpg

School capacity: 160 pupils

Grade capacity: 20 pupils

Educational program: "WALDORF"

Distribution of the classrooms:

a. I-IV at the ground floor

b. V-VIII on the first floor

 

The proposal is a new school, an alternative to the formal type of education based more on practical than on theoretical methods, that meets the conditions demanded by the national laws and regulations and which can ensure a smooth development of the activities specific to the Waldorf system.